Panouri solare

Panourile solare sunt capabile sa transforme razele solare in energie electrica, ele au o sensibilitate mai mare la lumina decat panourile solare-termince, astfel perioada lor de funtioneaza este superioara acestora.

Care sunt beneficiile panourilor solare?

produc energie electrica si/sau apa calda menajera, permitandu-ti sa-ti reduci considerabil costurile cu factura de electricitate si gaz.
– statul ofera certificate verzi pe care ulterior le poti vinde pe bursa de energie, asadar esti platit pentru energia electrica livrata in reteaua nationala de electricitate.

-un panou solar tipic poate sa salveze pana la o tona de dioxid de carbon pe an, asadar reduci considerabil amprenta ta de carbon cu pana la 30 de tone de dioxid de carbon pe intreaga durata de funtionare a panoului

Cum funtioneaza panourile solare?

Panoul solar tranforma lumina solara in electricitate prin intermediul celulelor fotovoltaice solare. Lumina solara atinge panourile solare cu fotoni (particule de lumina ale soarelui). Panoul tranforma fotonii in electroni de curent continuu (DC). Electronii curg din panou in invertor si in alte echipamente electrice de siguranta. Invertorul converteste puterea curentului electric continuu in curent alternativ (AC). Curentul alternativ este cel folosit de noi toti in gospodarii, pentru electronice si electrocasnicele conectate la priza de perete.

Un controller solar monitorizeaza intreaga cantitate de energie electrica generata de sistem, iar energia generata in surpus (adica cea neutilizata in gospodaria proprie) va fi transmisa in reteaua electrica prin intermediul acestui controller. In timpul noptii, sau in zilele noroase, atunci cand sistemul nu produce necesarul de energie al gospodariei, se va utiliza din aceste rezerve.

Care sunt componentele sistemului de panouri solare solare?

Un sistem fotovoltaic include panouri fotovoltaice (grupuri de celule solare), una sau mai multe baterii solare; un regulator de încărcare sau controller pentru un sistem stand-alone; un invertor solar care transforma curentul continuu (DC) in curent alternativ (AC); cabluri; și un cadru de montare. Un sistem fotovoltaic aranjează panouri solare fotovoltaice individuale, iar panourile sunt grupate impreuna intr-o matrice. Unele dintre sistemele fotovoltaice au instalate dispozitive speciale de urmărire a luminii solare pe tot parcursul zilei, care ajută la îmbunătățirea eficienței sistemului.

Cate tipuri de panouri solare exista?

Sistemul de panouri fotovoltaice tip insula sau off-grid

Este cel mai popular sistem, insa are cateva avantaje si cateva dezavantaje.
Dezavantajele:

  • sistemul de panouri solare tip insula nu poate avea o putere instalata nelimitata. Asadar, daca vom instala o putere medie de exemplu 2000W, aceasta nu va putea fi depasita (de fapt, nu avem voie sa bagam in priza mai mult de 2000W). Daca nu suntem atenti, putem arde intreaga instalatie. Iar schimbarea inverterului off-grid reprezinta aproximativ 20% din valoarea investitiei.
  • cei mai performanti acumulatori au o durata de viata de aproximativ 7-8 ani, dupa care se schimba. Din punct de vedere financiar, nu e cel mai convenabil lucru, deoarece valoarea acumulatorilor se ridica la 50% din investitia totala.

Avantajele panourilor solare:

  • nu este nevoie de urmat calea lunga si anevoioasa a birocratiei de racordare la reteaua nationala de energie electrica, atunci cand discutam despre distante foarte mari.
  • Este cea mai buna solutie pentru locatiile indepartate de retea, cum ar fi: case de vacanta, stane de oi, foisori de vanatoare, refugii montane etc; dar este la fel de usor adaptabil si rulotelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *